Wagi kuchenne to urządzenia, które są zdecydowanie bardziej skomplikowane, niż mogłoby to się pozornie wydawać. Rozwój techniki sprawił, że oprócz zwykłego odważania składników, waga może mieć dodatkowe funkcje, które usprawniają pracę oraz sprawiają, że przebiega ona wyjątkowo szybko i równocześnie jest bardzo dokładna. Jakie udogodnienia ułatwiają odważanie składników i dań?
Dwa wyświetlacze
Dobra gastronomiczna waga kuchenna (sprawdź taką) może być wyposażona w aż dwa wyświetlacze. Są on usytuowane po dwóch stronach urządzenia. To rozwiązanie umożliwia równoczesne korzystanie z wagi przez dwie osoby, ale bez konieczności przesuwania urządzenia pomiędzy pracownikami. Dzięki temu ich praca może przebiegać płynnie. Gdy jeden z nich ściąga produkt z wagi, drugi może już włożyć na nią kolejną porcję. Dzięki temu dwie osoby mogą pracować równocześnie i nie wchodzić sobie wzajemnie w drogę. To z kolei oznacza, że szybciej wykonają swoją pracę i przygotują dania do wydania.
Możliwość ustawienia zakresu wagi
Nowoczesne urządzenia można ustawić tak, by ich wyświetlacz zmieniał kolor, gdy produkt nie mieści się w ustalonym przedziale wagowym. Przykładowo, jeśli na wadze zostanie ustawiony zakres 480 – 500 g, a sam produkt położony na szalce waży 490, to wyświetlacz zrobi się zielony. Jeśli jednak danie będzie ważyło 600 g, to zrobi się on czerwony i rozlegnie się charakterystyczne piknięcie. Ma to na celu:
– zmniejszenie ryzyka popełnienia błędu przez pracownika,
– przyspieszenie i usprawnienie pracy,
– umożliwienie wykonywania obowiązków nawet osobom, które nie mają doświadczenia w pracy,
– unormowanie wielkości porcji.
Możliwość ustawienia zakresu wagi jest bardzo cenna i bez wątpienia może sprawdzić się w firmach cateringowych oraz w restauracjach, które w krótkim czasie muszą przygotować i wydać wiele identycznych porcji.