Każdego dnia przygotowujemy we własnych domach, mieszkaniach, wiele różnorodnych posiłków czy przekąsek. By jednak móc je efektownie, funkcjonowanie zaserwować naszej rodzinie czy przybyłym gościom, warto korzystać z wielu elementów zastawy stołowej. Jednymi z najbardziej popularnych i funkcjonalnych są miski oraz salaterki. Przyjrzyjmy się im z bliska.
Miski i salaterki i ich krótka charakterystyka
Miski to elementy zastawy stołowej, które charakteryzują się półokrągłym kształtem o podwyższonych rantach. Wykonywane są najczęściej ze starannie wyselekcjonowanego szła. Powszechnie spotkać można takie miski ceramiczne bądź wykonane z różnych tworzyw sztucznych.
Salaterki to popularne naczynia, które cechują się ozdobnym, dekoracyjnym wyglądem. Najczęściej wykonywane są z przezroczystego szkła. Oprócz swojej funkcjonalności cieszą użytkowników swoim designerskim wyglądem. Co więcej, solidność i precyzja wykonania sprawiają, że miski czy salaterki, nawet pomimo intensywnej eksploatacji, będą cieszyć nas swoim nienagannym wyglądem przez długi czas.
Zastosowanie misek i salaterek
Salaterki służą przede wszystkim do serwowania sałatek. Możemy w nich podawać zarówno sałatki owocowe, które będą deserem, jak również sałatki warzywne, które będą formą przystawki, dodatku do głównych dań, bądź tzw. zimną płytą.
Miski są narzędziami o niezwykle szerokim polu zastosowania w kuchni. W miskach podawane są:
- różnego rodzaju zimne przekąski,
- sałatki,
- owoce,
- sosy,
i inne. To sprawia, że takie elementy wyposażenia możemy napotkać w każdym domu czy profesjonalnym lokalu gastronomicznym.