Talerze podtrzymujące temperaturę do pizzy

Standardowe ,gastronomiczne deski do pizzy coraz częściej są zastępowane przez alternatywne rozwiązania konstrukcyjne. Jednym z nich jest specjalny, metalowy talerz obrotowy, który służy nie tylko jako podstawka pod pizzę, ale również jako funkcjonalne „naczynie”.

Jak to jest zrobione?

Klasyczna, drewniana deska do serwowania pizzy jest dość prostym akcesorium, zapewniającym izolację termiczną pomiędzy pizzą a podłożem. Niestety, takie rozwiązanie co prawda jest praktyczne, ale nie zapewnia podtrzymania temperatury pizzy na odpowiednim poziomie. Alternatywą dla takich desek są specjalne, obrotowe talerze, które będąc wykonanymi z metalu, zapewniają możliwość podtrzymania temperatury nawet przez około 30 minut. Aby jeszcze bardziej wydłużyć ten czas, talerze te są wyposażane w specjalne, podgrzewane wkłady, albo też są wcześniej rozgrzewane (np. w piecach).

Obrotowy talerzyk

Każdy z takich talerzyków jest wyposażony w funkcjonalny mechanizm, który pozwala na jego obracanie w dowolny sposób. Dzięki temu można tak obracać pizzą, by można było ją ciąć na równe kawałki i to bez konieczności wstawania z krzesła. Warto też zwrócić uwagę na materiał, z którego wykonany jest tenże mechanizm. Mowa tu o tworzywie, które charakteryzuje się niewielką rozszerzalnością temperaturową. W przeciwnym razie swobodne obracanie talerzykiem nie byłoby możliwe po jego rozgrzaniu do temperatury od 100 do nawet 200 stopni Celsjusza.

Czy warto?

Wiele osób preferuje pizzę podawaną w sposób tradycyjny. Metalowe talerzyki co prawda ładnie się prezentują, ale też efektywnie przewodzą ciepło, co zwiększa ryzyko poparzenia. Stawiając na tak niestandardowe rozwiązanie, warto dokładnie przemyśleć jego konstrukcję, formę i postać. Dzięki temu można mieć pewność, że nabyty sprzęt spełni pokładane przed nim zadania.

Możliwość serwowania pizzy w niecodzienny i funkcjonalny sposób to z pewnością ważny, gastronomiczny atut. Warto jednak wiedzieć, że wielu miłośników pizzy jest tradycjonalistami, co dyskredytuje wprowadzanie takich innowacji do kuchni.