Należy mieć świadomość, że prowadzenie restauracji jest zdecydowanie trudniejszym zadaniem niż mogłoby się wydawać. Punkt gastronomiczny, który chce odnieść sukces musi mieć nie tylko świetnych pracowników, ale również bardzo dobrej jakości sprzęt. Bardzo duże znaczenie mają piece konwekcyjno parowe. Czym powinno się sugerować przed podjęciem decyzji o zakupie wspomnianych produktów?
Wielkość lokalu i liczba serwowanych potraw
Jak wiadomo, praktycznie w każdym punkcie gastronomicznym trzeba odpowiedzieć na zapotrzebowanie klientów. Konieczne jest dobranie sprzętu, a także obsługi. W ten sposób można będzie bez większego problemu poradzić sobie z obsługą. Nie jest możliwe tym samym określenie jednego pieca, który będzie pasował praktycznie do każdego lokalu. Rekomendowane jest przed podjęciem ostatecznej decyzji bardzo dokładne przeanalizowanie profilu działalności. Właściciel restauracji powinien wiedzieć ile dań jest serwowanych każdego dnia. Należy oczywiście uwzględnić także kolejne lata. Szeroką ofertę takich pieców znajdziesz na gastronet24.
Lepszym rozwiązaniem będą gastronomiczne piece konwekcyjno parowe z podstawowymi funkcjami?
Omawiane piece pozwalają ba gotowanie na parze, grillowanie, smażenie czy pieczenie. Warto wiedzieć, że najbardziej renomowani producenci posiadają w swojej ofercie asortymentowej produkty wyposażone w bardzo dużą liczbę funkcji.
Doświadczenie personelu z piecami konwekcyjno-parowymi
Jest to zdecydowanie ważniejszy aspekt niż mogłoby się wydawać. Na rynku dostępne są bowiem piece obsługiwane cyfrowo i manualnie. Wspomniane cyfrowe gastronomiczne piece konwekcyjno parowe mogą być bardziej lub mniej zaawansowane. Trzeba zatem dokładnie wiedzieć, na jakim poziomie w tej kwestii są pracownicy. Oczywiście zdecydowana większość cyfrowych urządzeń jest wyposażona w bardzo intuicyjne i czytelne panele sterujące. Niektórym pracownikom nauka obsługi może jednak zająć więcej czasu.